Halvmåneritual med Uppsala skogsmoot 9 februari

Så genomfördes första schemalagda skogsmootet och vi firade halvmånen med fokus på balans i våra liv. Ritualen var wiccainspirerad och utgick från månens olika faser.

Vi möttes vid parkeringen till Hågahögen och vi var en tapper skara om fyra personer som trotsade det grå och regniga Uppsalavädret, men det var det värt!

I Håga finns det ett gammalt thelemitiskt tempel som ska ha rests någon gång i början av 1990-talet och det har vi nu återupptäckt och väckt till liv sedan ett par år tillbaks. Det kommer att bli vårt tempel för våra skogsmoot andra söndagen i månaden kl. 16.00. Templet restes i syfte för att grupper av olika traditioner skulle kunna träffas och ha ceremonier och ritualer tillsammans. Vi känner oss därför väldigt välkomna och uppmanar andra att gärna besöka platsen tillsammans med oss eller i andra konstellationer.

Väl framme vid vårt tempel packade vi upp och dekorerade altaret.

Uppsala9febaltare

Efter att vi fixat altaret gick vi igenom ritualen tillsammans och därefter genomförde vi den. Vi fokuserade på balans och lät oss genomsyras av månens balanserande kraft och sen sparade vi lite åt oss själva genom att föra in kraften i ett rep genom knutmagi, en gammal teknik som användes bland annat av samerna, dock med andra syften. Sjösamer tex. kunde använde sig av knutmagi genom att knyta in vind i ett rep. För att få god vind i seglen lossade man en knut, ville man att det skulle gå snabbare lossade man en andra knut och ville man skapa en storm lossade man en tredje knut. (Olaus Magnus, Historia om de nordiska folken, 1555) Vårt syfte var dock inte att skapa en storm utan att stilla stormen i vårt liv när den blev allt för häftig genom att väva in balans i knuten och när det så stormar i våra liv kan vi använda oss av den sparade kraften från halvmånen och lossa en knut vid behov.

Efter vår ritual drack vi lite frisk äppelmust och åt en sesamkaka, kontemplerade vad vi upplevt, packade ihop och började den ganska svåra vandringen tillbaks till parkeringsplatsen.

Uppsala9febhagahogen

Kung Björns hög i Hågadalen och i bakgrunden syns Uppsala stads ljusbrus.

Peter Silver – Uppsala